Hoe moet het nu verder met het personeelstekort binnen de bouwsector?

DiviD - 18 september 2019
Samenwerken in een bouwomgeving

Personeelstekort binnen de bouwsector blijft groeien.Het aantal vacatures binnen de gehele bouwsector blijft tot aan het einde van dit jaar stijgen naar 48.000 openstaande vacatures. In vergelijking tot twee jaar geleden is dit een stijging van 45%. Nadat de bouwsector in 2013 een dieptepunt bereikte door de financiële crisis, gaat het nu om meer dan een verdubbeling van het aantal bouwprojecten.

De personeelstekorten lopen inmiddels dus flink op binnen de bouwsector. Er is veel vraag naar vaklieden, zoals: dakdekkers, lassers en stukadoors. Maar ook is het moeilijk voor werkgevers om werknemers te vinden met hogere opleidingen zoals: projectleiders en ontwerpers. Zolang er niet snel een oplossing komt voor dit probleem zal het voor de komende jaren een nog groter probleem worden. Er zal meer werk komen dan dat de bedrijven aankunnen.

Hoe kan het personeelstekort worden opgelost?

Het optimaliseren van het werk is de eerste stap die ze moeten gaan maken om het personeelstekort op te lossen. Een slimme organisatie, het optimaliseren van processen, foutloos werken en het benutten van arbeidsbesparende technieken, zoals de DiviDapp zijn belangrijk. Dit zal werkprocessen digitaliseren waardoor ze minder tijd zullen gaan kosten. Ook zal het gepresteerde werk meer gewaardeerd moeten gaan worden

Hiernaast is het ook van belang dat er een inhaalslag wordt gemaakt met het opleiden van nieuw personeel. De belangstelling naar technische opleidingen is sterk gedaald tijdens de crisis. Er zouden in de komende vijf jaar zo’n 40.000 jongeren moeten worden opgeleid aldus Bouwend Nederland.

Maar dat is nog niet genoeg. De bouwsector zou ook personeel uit het buitenland of mensen uit andere sectoren kunnen halen. Tijdens de crisis zijn er noodgedwongen mensen vertrokken uit de techniek sector. Het is nu de kunst om deze mensen weer te verleiden om terug te keren naar de bouw. Dit kan door goede arbeidsvoorwaarden en door het verbeteren van het imago. Laat mensen weer trots zijn dat ze in de bouw werken. Zij zijn namelijk de motor van de maatschappij.

Er moet veel veranderen want hoe het nu gaat kan het niet langer binnen de bouwsector. Bouwprojecten lopen uitstel op of worden helemaal geschrapt, terwijl er heel veel behoefte is aan bijvoorbeeld nieuwe woningen. En daarom moet er snel wat gaan veranderen.

DiviD helpt de bouwsector bij het digitaliseren van operationele processen. Het is een gebruiksvriendelijke   applicatie die helpt bij het bestrijden van personeels te kort omdat administratieve uren met 30% gehalveerd kunnen worden. Je hebt minder mensen nodig voor administratieve uren die ergens anders ingezet kunnen worden. Zo creëer je een mooie besparing op de loonlijst waardoor je minder kosten krijgt. Vraag hieronder eenvoudig je gratis proefaccount aan:

 

Divid App

Gratis demo

Het formulier dat gebruikers invullen om een gratis demo aan te vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voldoe aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. Daarom gaat per 1 juli 2023 de wet stapsgewijs in.

Gebruik DiviD om te voldoen aan de Wkb, om uw werkprocessen te digitaliseren en uw medewerkers bekend te maken met deze nieuwe werkwijze.

Bekijk de video over de Wkb op rijksoverheid.nl