Maak jij al gebruik van je smartphone in de bouwsector?

DiviD - 14 januari 2020

Maak jij al gebruik van je smartphone in de bouwsector?

Het gebruik van de smartphone op bouwplaatsen wordt steeds belangrijker. Steeds meer bouwprofessionals vertrouwen de ‘computer op zakformaat’. Het onderzoek van JKB Knowledge, 2019 stelt dat 93% van de bouwers gebruik maakt van hun smartphone, meer dan laptops die op 83% staat en tablets die 64% scoren. Het gebruik van smartphones in de bouwsector is sinds 2014 toegenomen met 21%.

Met behulp van handige apps op de smartphone zijn bouwprofessionals in staat projecten zorgvuldiger te documenteren en te beheren. Deze vorm van digitalisering zorgt voor minder informatieverlies of miscommunicatie in projecten waardoor het rendement wordt verhoogt. Naarmate de kracht en het geheugen van de smartphone toeneemt, zullen ook de applicaties slimmer en handiger worden. De meest voorkomende applicaties in de bouwsector zijn op dit moment: Rapportbeheer 58,3%, Foto/video beheer 57,4%, (Plan) bestandbeheer 53,2% en veiligheidsrisico’s 41,5%. Waarbij veiligheidsrisico’s de grootste stijging van 4% bevat.

Gebruik smartphone bouwsector

Het gebruik van de smartphone in de bouwsector kent ook een keerzijde. Bouwers ondervinden een druk door de grote hoeveelheid verschillende apps die beschikbaar zijn. Veelal zijn het apps met een specifieke taak zoals hierboven beschreven en kent het (nog) geen synergie. Bouwers voelen zich gedwongen om verschillende apps te gebruiken, met als voorkomend resultaat dat dezelfde informatie herhaaldelijk moet worden invoeren of processen moeten worden herhaald. Bouwers zien graag een ‘one-size-fits-all’ oplossing waarbij apps schaken tussen elkaar. Het gebrek aan integratie tussen verschillende apps kan lijden tot frustratie en het teruggaan naar handmatige invoer van informatie.

Ondanks de druk die bouwers voelen, stijgt het aantal bouwbedrijven dat gebruik maakt van bovenstaande applicaties. Bedrijven ondervinden de voordelen die tools met zich meebrengen. Lees hier de blog over de voordelen van tools voor de bouwsector. Ook zorgt de nieuwe wet Kwaliteitsborging per 2021 voor een duw in de rug voor veel bouwbedrijven. De kwestie mogen is nu veranderd in moeten, wat aanzienlijk meespeelt in de keuze voor gebruik.

Voldoe aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. Daarom gaat per 1 juli 2023 de wet stapsgewijs in.

Gebruik DiviD om te voldoen aan de Wkb, om uw werkprocessen te digitaliseren en uw medewerkers bekend te maken met deze nieuwe werkwijze.

Bekijk de video over de Wkb op rijksoverheid.nl