Is digitalisering iets voor mij als ondernemer binnen de bouwsector?

Tim Wesdijk - 13 september 2019

De nieuwe wet Kwaliteitsborging

,De digitalisering binnen de bouwsector loopt ver achter ten opzichte van andere sectoren. In de bouwsector hebben ze het lang zonder digitale software kunnen doen maar ook zij moesten er nu aan gaan geloven. Ze zijn nog niet op het zelfde niveau als andere sectoren, maar ze zijn hun achterstand al flink aan het inhalen. Ze zullen binnen een zeer korte tijd hun achterstand wegwerken.

Hoe digitaliseert de bouw?

Voordat er computers of mobiele telefoons met applicaties bestonden, gebruikten aannemers papieren bouwtekeningen. Ze hadden mappen vol met papierwerk en moesten vaak van de bouwkeet naar de bouwplaats lopen om aanpassingen te doen. Met digitalisering kun je op de bouwplaats precies aan onderaannemers en medewerkers laten weten wat er nog moet gebeuren en wie dat moet gaan uitvoeren. We ruilen pen en papier in, voor real-time informatie in een webapplicatie voor op je computer en in een app voor op een mobiel apparaat.

Twee voordelen van digitaliseren in de bouw

Efficiëntie binnen de bouwmuren

Administratieve medewerkers in de bouwsector gebruiken nog veel papier. Wijzigingen op papieren versies zijn tijdrovend, foutgevoelig en niet iedereen heeft tegelijkertijd dezelfde versie. Hierdoor liggen elke dag menselijke fouten van de betrokkenen op de loer. Door digitalisering heeft iedereen altijd en overal alle benodigde informatie op zak. Het is duidelijker en er hoeven minder fouten opgelost worden. Daardoor is er meer tijd is voor andere taken.

Efficiëntie buiten de bouwmuren

De software maakt het voor iedereen, die op de bouwplaats actief is makkelijker. Als bouwplaatspersoneel hoef je niet meer, op vaste tijden, in de bouwkeet met je uitvoerder te communiceren via allerlei papierwerk. Alle opdrachten en voortgang kunnen nu overal, meteen en continu met alle betrokkenen via mobiele apparaten gecommuniceerd en ingezien worden.

Wat kan DiviD daarin voor u betekenen?

DiviD is een applicatie waarmee operationele taken binnen de bouwsector gedigitaliseerd worden. De app kun je dan gebruiken om werkinstructies, inspecties, controles van uitvoering of rapportages te maken. Dit doe je door middel van logboek-enteries met foto’s, werkinstructies, geplaatst materieel, status en opleverdata.

Samenwerken in een bouwomgeving

 

Tim Wesdijk

Ik ben Marketing & Sales manager bij het bedrijf Construction-Synergy BV.