Is bouwen vanuit menselijk perspectief een winnende strategie?

Tim Wesdijk - 09 oktober 2019

Bouwen

Beste lezer! Benieuwd naar het geheim van succesvol bouwen?

Vandaag leggen wij u niet uit wat de snelste weg naar Rome is, of onder welke regenboog dat potje goud ligt. Nee, vandaag houden wij het simpel en geven wij u ons geheim van succesvol bouwen.

De beste bouwprojecten zijn projecten die aansluiten op elk proces, elke fase en stakeholder. Nu lijkt dit met gezond verstand logisch, toch? Maar wat veel bouwbedrijven zich niet realiseren is dat het verbinden van het project aan elk proces, elke fase en stakeholder geen hoofdprioriteit is. Veel bedrijven zeggen namelijk het een, maar doen het ander.

Wilt u het geheim weten van het verbinden van het project met elk proces, elke fase en stakeholder? Het is eenvoudig: stel mensen voorop.

Ja, mensen. Zoals in de werknemers van uw bouwbedrijf. Zet ze op de eerste plaats en uw bedrijf zal hierdoor veel beter af zijn. Het is zo simpel. Er is geen goocheltruc of baanbrekende technologie, waarmee u banen kunt winnen en succesvolle projecten kunt neerzetten. Het draait allemaal om de mensen en het creëren van een mensgerichte bouwcultuur binnen uw organisatie, team of bouwplaats. Dit zal uw bedrijf alleen maar ten goede komen.

Dus waarom is het creëren van deze ‘mens’ cultuur zo cruciaal in de bouwsector? Dat zullen we hieronder uitleggen.

Wilt u een voorsprong opbouwen in de bouw? Geef prioriteit aan uw talent.

Simpel gezegd, bedrijven en organisaties die hun talent op de eerste plaats zetten, zijn meestal de grootste winnaars. Dit geldt met name in de bouwsector, die zo sterk afhankelijk is van het efficiënt en effectief bouwen van projecten om winstdoelen te bereiken.

Om dit te bereiken, heb je niet alleen geweldige mensen nodig, maar moet je ook samenwerken op de bouwplaats. Je hebt mensen nodig die gemotiveerd zijn om productief te werken. Je hebt mensen nodig die blij en trots zijn om de naam te vertegenwoordigen die op de helm staat. – Verschillende studies tonen aan dat een gelukkige werknemer veel productiever is.

Kunstmatige intelligentie, automatisering en innovatie in het veld zijn allemaal geweldig, maar ze zullen je alleen zo verder helpen als je werknemers hier ook een belangrijk onderdeel van zijn. Het zijn de mensen die uw bedrijf gaan maken of breken en daarom zouden ze prioriteit moeten krijgen.

Als u hier meer over wilt lezen, overweeg dan het volgende onderzoek te lezen; studies suggereren dat een meer mensgerichte, zorgzame werkplek uiteindelijk leidt tot betere klantenservice, verhoogde veiligheid en betere algemene tevredenheid. Verder toont het onderzoek van SHRM aan ,van de 260 onderzoeksprojecten die uit 200 bedrijven bestond, dat de organisaties met betrokken, gemotiveerde werknemers op de volgende opvallende manieren beter presteerden dan bedrijven met de minst betrokken werknemers:

 • Een stijging van de winstgevendheid met 22%
 • 21% hogere productiviteit
 • Omzet die 65% hoger is
 • Klantenbeoordelingen zijn minstens 10% beter
 • Een daling van veiligheidsincidenten met bijna 50%

De gegevens spreken voor zich. Hoewel veel bedrijven misschien spotten met de investering,  die vooraf nodig is om een ​​meer mensgerichte aanpak binnen hun organisaties te creëren, laat het SHRM-onderzoek zien dat het zich in de loop van de tijd terugbetaalt in de vorm van meer winst.

Hoe word je een bedrijf, dat zich richt op mensen?

Dus wat definieert een op mensen gericht bedrijf? In grote lijnen is een op mensen gericht bedrijf, een bedrijf dat het succes van zijn werknemers boven alles stelt. Fundamentele waarden zijn transparantie, vertrouwen, gedeelde waarde, teamautonomie, samenwerking en behendigheid.

Maar in de kern moet een op mensen gerichte benadering worden aangestuurd door het bedrijf. Het gaat om het bevorderen en laten groeien van leiders binnen het bedrijf. Waardoor medewerkers het gevoel krijgen dat ze vertrouwt en gewaardeerd worden. Goede leiders zijn betrokken, nooit zelfgenoegzaam en geweldig in communicatie.

Je hebt waarschijnlijk veel gehoord over hoe de bouwsector gaat veranderen, deze veranderingen moet je omarmen. De manier van bouwen gaat volledig veranderen in de toekomst. En een deel van het omarmen ervan is weten dat uw werknemers degenen zullen zijn die deze verandering aansturen. Door echt mensgericht te worden, kunt u uw personeel het beste positioneren als de leiders van een dergelijke verandering.

Maar hoe creëer je dat?

Hier zijn een paar andere manieren om een ​​op mensen gerichter bouwbedrijf te creëren:

 • Waarde geestelijk welzijn

De kans is groot dat u al een aantal strikte veiligheidsmaatregelen hebt getroffen om uw werknemers tegen fysieke schade op werkplekken te beschermen, maar heeft u ook rekening gehouden met het geestelijk welzijn van uw personeel? Als dat niet het geval is, zou u dat nog even moeten doen. Het is net zo, zo niet belangrijker dan het fysieke veiligheidsaspect. Onderdeel van het waarderen van geestelijk welzijn, is dat er meer nadruk wordt gelegd op de evenwicht tussen werk en privéleven.

Volgens het Tinypulse Engagement Report, zegt ongeveer 70% van de werknemers dat ze moeite hebben om hun werk in een bepaalde week af te krijgen.

Onderdeel van het creëren van een mensgerichte cultuur is ervoor zorgen dat werknemers de juiste hulpmiddelen krijgen om operationeel succes te stimuleren. Geef ze niet alleen de tools die nodig zijn om hun werk te doen, maar laat ze ook nieuwe tools uitproberen die hen kunnen helpen hun werk beter te doen.

Zorg ervoor dat u uw personeel kan uitrusten, door met de tools te werken om de activiteiten te stroomlijnen. Het herkennen en belonen van werknemers laat zien dat je om hen geeft.

 • Mensgericht zijn op teamniveau

Communicatie is de sleutel naar succes.

Samenwerken in een bouwomgeving

Nu we hebben besproken over hoe we mens gerichter kunnen zijn op bedrijfsniveau, gaan we nu verder op teamniveau. Het belangrijkste factor, is communicatie.

Goede communicatie en samenwerking kunnen veel bijdragen aan het faciliteren van een mens gerichtere bouwomgeving.  Er zijn verschillende tools, die kunnen worden ingezet om conflicten en geschillen proactief te voorkomen.

Hier zijn een paar andere manieren om een ​​mensgerichte bouwcultuur op teamniveau op te bouwen:

 • Vertrouwen op te bouwen

Het opbouwen van vertrouwen is essentieel binnen een teamomgeving en dat ontbreekt juist vaak. Maar denk niet alleen aan vertrouwen tussen mensen, maar ook aan gegevens.  Zorg ervoor dat u vertrouwen opbouwt.

 • Vraag continue feedback/wees streng op je eigen werk

Bedrijfscultuur

Staar niet blind op dezelfde werkethiek of bedrijfscultuur. Een mensgerichte omgeving moet altijd in verandering zijn, zich aanpassen en doen verbeteren. Vraag uw team om feedback, kijk wat ze nodig hebben om te blijven slagen.

 • Hoe mensgericht te zijn op projectniveau

We zullen dit stuk afsluiten met een blik op hoe je mensgericht kan zijn op projectniveau. Hier zijn enkele tips:

 • Relaties opbouwen met alle stakeholders

Heb je  een slechte relatie met externe bronnen? Zorg ervoor dat je hard werkt om dit op te lossen. Bekijk eens het contract en zorg ervoor dat het is opgezet om vertrouwen en positieve relaties op te bouwen. Werk aan goede relaties met onderaannemers.

Zorg voor  wederzijds respect tussen alle partijen, want dit is de sleutel tot het bevorderen van een positieve projectomgeving. Overweeg ook het implementeren van het juiste systeem ,zodat iedereen gemakkelijk kan coördineren en communiceren.

 • Verbetering van de transparantie

Wanneer alle belanghebbenden bij een project toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben, zijn ze veel meer bevoegd om betere beslissingen te nemen. Zorg er dus voor dat alle relevante projectinformatie beschikbaar is. Maak plannen, gegevens en documenten niet lastig om te vinden; presenteer alle projectinformatie in een gemakkelijk, toegankelijk en handig systeem.

Nu je het geheime antwoord heb om uw bedrijfssucces te verbeteren, is het tijd om het in praktijk te brengen. De volgende keer dat je een moeilijke beslissing moet nemen, vraag je jezelf af: “Wat zal dit voor mijn mensen betekenen?”

Tim Wesdijk

Ik ben Marketing & Sales manager bij het bedrijf Construction-Synergy BV.