Hoe mobiele bouwsoftware kosten bespaard en vertrouwen geeft.

Tim Wesdijk - 07 februari 2019

IMG_5057

De werkwijze van werknemers in de bouw gaat over van generatie op generatie. Taken zoals het ontcijferen van bouwtekeningen of het aanleggen van nieuwe ruimtes behoren tot de dagtaak. De bouwvakker is nu eenmaal in zijn element als deze met zijn handen kan werken, maar met de komst van de mobiele telefoon zijn er taken verandert.

De communicatie tussen de bouwvakker en de uitvoerder verloopt vaak nog moeizaam. Hoe vaak zie je niet die uitvoerder richting zijn aanhangwagen rennen om inspectiepunten te checken of een laptop rond te brengen om in te zien of de laatste planning wordt uitgevoerd. Duurzaam herzien, herdrukken of herverdelen van papieren documentatie is niet alleen tijdrovend, dus kostbaar, maar ook bijna onmogelijk om te beheren.

E-mails met bijgevoegde spreadsheets en documenten zijn ook niet veel beter dan een op papier gebaseerd systeem. De communicatie wordt er niet veel sneller op. Tot voor kort zou de afkeer voor nieuwe mobiel-technologieën de industrie terug hebben gehouden, maar nu niet meer. We zien dat de markt er klaar voor is om onmiddellijke besparing te realiseren.

Adopteren

Elk jaar gebruiken meer professionals mobiele-technologie. Het adopteren van de technologie verloopt vaak nog moeizaam. Uit onze enquête is gebleken dat veel bouwprofessionals nog steeds niet begrijpen hoe deze mobiele-technologie hun bedrijf kan helpen. Veel bouwprofessionals maken zelfs gebruik van Cloud-technologie zonder dat ze dit door hebben. Denk aan e-mails met bijgevoegde spreadsheets of documenten, Dropbox of een googledrive account. Terwijl de mogelijkheden van Cloud-technologie enorm zijn.

De bouwsector maakt gebruik van technologie, maar negeert de hele nieuwe benadering die Excel-spreadsheets, Word documenten en email ketens kunnen vervangen. Terwijl deze nieuwe mogelijkheden voor hun neus liggen en klaar zijn voor gebruik.

Voordelen

Mobiele-bouwsoftware heeft als voordelen dat het tijdwinst oplevert en geld bespaard. Een ander voordeel dat vaak wordt vergeten is dat het vertrouwen geeft aan je team.

Wanneer er door een leidinggevende moeite wordt gedaan om de medewerker te betrekken bij zijn taken geeft dat vaak een gevoel van vertrouwen aan de medewerker. Dit kan in de vorm van het geven van een telefoon of tablet die gebruikt kan worden tijdens werkzaamheden. Wanneer een medewerker ook het vertrouwen geeft aan de leidinggevende ontstaat er iets moois, een band.

Tegenwoordig is het niet meer zo dat alleen supervisors gebruik maken van een smartphone of tablet. Nee, tegenwoordig zijn er meerde vaklui op de bouw die gebruik maken van de technologie.

Kosten besparen

De mobiele-technologie veranderd de bouwwereld veel sneller dan voor mogelijk werd gedacht. De besparingen zijn ook significant aantoonbaar, bedrijven besparen minimaal 5 tot 10% aan kosten wanneer zij mobiele-technologie gebruiken.

De kosten die worden bespaard bij het gebruik van mobiele-bouwtechnologie zijn: elimineren van ontwerpfouten, reduceren van na werk, gestroomlijnde werkflow en verbeterde communicatie. Met deze besparing kan er geïnvesteerd worden in de IT-afdeling om vernieuwde technologieën aan te boren. Die uiteindelijk ook kosten besparing opleveren. Een echte win-win dus.

En kijk eens naar jezelf, is het niet vervelend om elke keer die foto’s met je camera te moeten maken en op de USB te zetten, om ze vervolgens ook nog bij de juiste bouwtekening te plaatsen. Of die bouwtekening die elke keer op papier moet worden uitgeprint en moet worden verspreid naar je team. Of elke keer weer moeten rennen naar die onderaannemer om zijn werk te controleren. Het kost allemaal tijd en moeite die het project vertragen.

Een aannemer weet hoe belangrijk het is om een project op tijd af te leveren. Wanneer een bedrijf dit goed kan monitoren scheelt dat een hoop tijd en energy dan wanneer dit niet kan. Hedendaagse bouwsoftware is in staat om dit te monitoren, en zelfs meer!

Risicomanagement

Last but not least zeggen ze dan, een stuk over het managen van risico’s.
Mobiele-technologie zorgt ervoor dat jij ten alle tijden de voortgang van het team/bouw proces kunt inzien. Het vermindert het risico op fouten. De mobiele-technologie geeft mensen in de bouw, digitaal gereedschap om de dag veel meer vast te leggen. Er ontstaat meer houvast omdat iedereen nu met dezelfde set plannen werkt.

DiviD is een uitstekende tool om dit teamproces in de bouw te verbeteren. De tool houdt zowel dag als nacht online als offline de voortgang bij van jouw proces. Die je gemakkelijk kunt inzien in de rapportage die het automatische maakt. Je kunt met deze tool gemakkelijk al je plannen opslaan, beheren en doorsturen naar verwante partijen. De tool is gemaakt om iedereen in de bouwwereld van dienst te zijn, dus jou ook!

Tim Wesdijk

Ik ben Marketing & Sales manager bij het bedrijf Construction-Synergy BV.