Hoe maak ik de keuze voor de juiste bouw-software?

Tim Wesdijk - 19 december 2018

Samenwerken in een bouwomgeving

Hi, mijn naam is Tim Wesdijk. Ik ben product Manager bij het bedrijf Construction-Synergy. Dit bedrijf heeft een applicatie voor de bouwwereld gemaakt: DiviD. Door DiviD ben ik steeds meer gaan leren over de wereld van de bouw. Zo heb ik dagelijks contact met verschillende type mensen uit de bouw. En zie ik wekelijks de indrukwekkendste bouwplaatsen, van complete hotels tot aan kleine woningrenovaties. Naast deze bezigheid houd ik mij ook bezig met de verschillende technieken die op zo’n bouwplaats te vinden zijn. Ik heb het dan over technieken die digitaal zijn: zoals bouwsoftware.

Veel bouwlui zijn op dit moment niet op de hoogte van deze bouwsoftware, die het werk een stuk eenvoudiger voor ze maakt. Begrijpelijk want de keuze voor goede bouwsoftware is ook niet makkelijk. Ik vroeg het mijzelf ook af. Hoe maak ik nu de keuze voor de juiste bouw-software? Vandaar dat ik jullie wil meenemen in de vijf vragen die ik mijzelf gesteld heb.

Geschreven door Tim Wesdijk, Product Manager en bouwliefhebber bij DiviD.

De vijf vragen die jij aan jezelf moet stellen!

 1. Hoelang duurt het om de software aan te leren?
 2. Hoe snel kan de software zich vernieuwen?
 3. Geeft de software de juiste data die jij nodig hebt?
 4. Wilt jouw eigen team de software ook gebruiken?
 5. Hoe kan de software je een voorsprong geven op de concurrent?

Hoe lang duurt het om de bouwsoftware aan te leren?

Bij het aanleren van nieuwe software gaat het erom dat je aandacht besteedt aan de beschikbare functies van deze nieuwe software en hoe deze wordt gebruikt.

Vraag daarom jezelf af:

 • Hoe makkelijk is de demo om te volgen?
 • Hoe kan ik de software in de praktijk brengen? Past het bij mijn takenpakket?
 • Welke functies besparen mij tijd, en welke zijn niks?
 • Kan mijn hele team profiteren van het gebruik hiervan?
 • Vertrouw ik op ondersteuning van de gekozen leverancier?

Wanneer een software te complex is om te leren, is de kans groot dat niet alle belanghebbenden het gaan gebruiken. Dit zorgt voor een scheiding tussen de software gebruikers die het wel snappen en degene die niet technische genoeg zijn om aan te haken. De scheiding tussen deze twee type softwaregebruikers zorgt voor een kloof tussen vaardigheden (aanleren software) die zich door vertaalt naar verschilde communicatie richting je doelgroep. En dat is het probleem wat je in de eerste plaats probeerde op te lossen.

Hoe snel kan de software zich vernieuwen?

Vandaag de dag leven wij in een wereld met zoveel technologische ontwikkelingen dat deze haast niet meer bij te houden zijn. Wat een paar jaar geleden nog grote vooruitgang was, is tegenwoordig niet meer voldoende en daardoor verouderd. Een specifieke groep van de bouwtechnologie de ‘early adopters’ zijn van mening dat hun software verouderd is.

De door jou gekozen software moet dus altijd een voorsprong hebben. Deze moet innovatief, up-to-date en gebruiksvriendelijk zijn voor alle belanghebbenden. Om de discussie over een tijdelijk product te voorkomen, zoek je een softwareoplossing die het vermogen heeft om zich te aan te passen aan het veranderende landschap van vandaag.

Met deze flexibiliteit bezit je meer groeimogelijkheden. Het beste is als deze worden doorgevoerd aan de hand van kleine, veelvoudige updates, in plaats van grote updates na een aantal jaar. Hierdoor blijft de software continu up-to-date en worden er voortdurend updates uitgevoerd in plaats van een jaarlijkse grote update.

Een aantal nieuwe functies die naar mijn mening belangrijk zijn en zeker moet overwegen zijn:

 • Mobile applicatie Cloud-based mogelijkheden
 • Veelvuldige updates en een sterke klantenservice

Geeft de software de juiste data die jij nodig hebt?

Wanneer je gegevens invoert in een softwaresysteem, moet er altijd een mogelijkheid zijn om deze op een later tijdstip te analyseren. Daarom is het belangrijk om bij de keuze voor bouwsoftware altijd te kijken of er een rapportage functie beschikbaar is. Ook is het van belang of er projectinformatie gebruikt kan worden om trends te ontdekken die keuzes in de toekomst kunnen ondersteunen.

Laten we een voorbeeld van DiviD gebruiken: DiviD geeft gebruikers de mogelijkheid om een rapportage eenvoudig uit te draaien.

De voordelen hiervan zijn:

 • Overzichtelijk uitwerking. (Samenvoegen van foto’s, notities en opleverdatum)
 • Belangrijke gegevens binnen handbereik.
 • Nooit meer terugzoeken naar data van maanden geleden, deze is direct terug te zien.
 • Gemakkelijk te delen aan klanten of verwante partijen.

Wil jouw eigen team de bouwsoftware ook gebruiken?

Om te achterhalen of jouw team de eigen software gaat gebruiken moet je het zo simpel mogelijk houden. Wanneer je team het leuk vindt, zullen ze het gebruiken.

Op welke manier kan je erachter komen of je team de software leuk vindt? Heel gemakkelijk. Denk hierbij aan de volgende punten:

 • Hoe gaan ze het gebruiken? Zal de software passen in hun planning?
 • Heeft het extra stappen toegevoegd aan hun dagelijkse taken? Of juist minder?
 • Hoe kunnen ze profiteren van het gebruik van de software?
 • Krijgen ze toegang tot ondersteuning?

Het meeste efficiënte is als iedereen binnen het team de software gebruikt. Hierdoor kan je de meest accurate gegevens bijhouden waarmee je het hele team op de hoogte kan houden.

Hoe kan de bouwsoftware je een voorsprong geven op de concurrent?

Het uiteindelijke doel bij het implementeren van nieuwe software is om voor te lopen op de concurrentie. Het gaat immers om het aanbieden van de beste producten die aansluiten op de behoefte van de klant. Alles wat u extra bij u product kunt vertellen is van belang.

Een paar voorbeelden van concurrentievoordeel:

 • Het vermogen om data-gedreven beslissingen te maken.
 • Toegang tot een geschiedenis van projectlevering
 • Superior subcontractor management Tijdbesparing
 • Een keer gebruik maken van software die teamprocessen in de bouw vergemakkelijkt?

Al deze factoren dragen bij aan een zuiniger projectlevering, waardoor jouw team een stap voor op de concurrentie blijft.

 

 

Tim Wesdijk

Ik ben Marketing & Sales manager bij het bedrijf Construction-Synergy BV.