De Wet Kwaliteitsborging

DiviD - 20 augustus 2019
Bouwarbeiders

Beste lezer. Dit is een bericht uit 2019. Wil je de laatste informatie omtrent de Wkb lezen? Bezoek dan de pagina: Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

Per 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het wetvoorstel Kwaliteitsborging voor de bouw aangenomen. De wet, waarover meerdere jaren is gediscussieerd, gaat nu definitief van kracht. De aannemer van het gebouw moet bij de oplevering kunnen aantonen dat het gebouw voldoet aan de regelgeving gedurende het gehele bouwproces. Het toezien op de kwaliteit wordt door de kwaliteitsborger gedaan, zo dient deze uit te spreken indien het gebouw voldoet aan de bouw reglementen te voldoen vanaf 2021.

Waarom de Wet Kwaliteitsborging?

De Wet Kwaliteitsborging is bedoeld om relatie tussen de opdrachtgever, de bouwconsument en de bouwende partij evenwichtiger te maken. Het verschil tussen de papieren werkvoorbereiding en de operationele taken op de werf wordt met de nieuwe wet verkleind. Wanneer bij de oplevering het bouwwerk niet volgens regelgeving is afgeleverd, krijgen opdrachtgevers betere mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden.

Wie controleert het?

De aannemer controleert samen met de private kwaliteitsborger het bouwwerk aan de hand van vooropgestelde instrumenten. Het is aan de aannemer om toezicht te houden op de documenten tijdens de operationele fase. De kwaliteitsborger ziet toe op de kwaliteit gedurende het gehele bouwproces.

Wat documenteer je voor deze wet?

Bij de oplevering van een gebouw moeten onder andere de volgende eigenschappen worden gedocumenteerd: de tekeningen, de berekeningen en de prestaties van de installaties. Daar komt nog bij de verwerking van de toegepaste materialen. De aannemer is verantwoordelijk voor het bijhouden van de rapportage. Kortom, deze partij kan bij eventuele claims, bewijs voorleggen van de werkzaamheden die gedaan zijn.

Wie is aansprakelijk bij de Wet Kwaliteitsborging?

De aannemer wordt eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het gebouw gedurende de gehele (garantie) periode.

Wat gaat de Wet kwaliteitsborging veranderen?

Na het ingaan van deze wet zal elk bouwbedrijf met een kwaliteitssysteem moeten gaan werken. Het moet een systeem zijn, die goedgekeurd is door een toelatingsorganisatie van het rijk. Echter, voordat de wet in zal gaan moet er nog een hoop gebeuren. Zo moet de toelatingsorganisatie van het rijk nog vorm krijgen, deze organisatie gaat bepalen waar een kwaliteitssysteem aan moet voldoen. Bovendien moeten er nog meer dan honderd kwaliteitborgers opgeleid gaan worden.

Laat DiviD u assisteren bij uw werkzaamheden.

DiviD is de meest gebruiksvriendelijke manier om de realisatie binnen uw bouwproject te documenteren. Met DiviD zijn alle projectleden online met elkaar verbonden, waardoor u de voortgang real-time controleert en op elk gewenst moment rapporteert. Het systeem koppelt onderhoudspunten aan locaties, toelichtende gegevens en beeldmateriaal. Het resultaat: altijd en overal een overzichtelijk oplever/advies-rapport ter bewijsvoering van gedane werkzaamheden. De rapportage van de actuele status van het bouwwerk is eenvoudig te verspreiden naar alle belanghebbenden op het project. Zo kun je direct aantonen of jouw werkzaamheden voldoen aan de Wet Kwaliteitsborging.

Begin vandaag nog

In samenwerking met bouwers en adviseurs zetten we DiviD in voor Kwaliteitsborging in de bouwsector. De applicatie stelt bedrijven instaat om in te spelen op de nieuw Wet Kwaliteitsborging per 2021. Lees hier alles over de eigenschappen van DiviD. Over dit onderwerp sparren met een van onze experts? Neem gerust contact met ons op.

Voldoe aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. Daarom gaat per 1 juli 2023 de wet stapsgewijs in.

Gebruik DiviD om te voldoen aan de Wkb, om uw werkprocessen te digitaliseren en uw medewerkers bekend te maken met deze nieuwe werkwijze.

Bekijk de video over de Wkb op rijksoverheid.nl